Kerrostalon rännien puhdistus

Rännien puhdistus kerrostalossa eroaa Rännien puhdistuksesta omakotitalossa ja rivitalon rännien puhdistuksesta sekä kohteen korkeuden, että tästä johtuvan harvemman puhdistustiheyden osalta. Artikkelin luettuasi tiedät hieman enemmän siitä, miksi, miten ja kuinka usein kerrostalon rännien puhdistus on hyvä tehdä.

Rännien puhdistus kerrostalossa on tärkeä huoltotyö, jonka arvoa ei pidä väheksyä. Vaikka kerrostalon rännit ovat korkealla, eikä niiden olemassaoloa useinkaan muisteta, tulee niiden toimivuus tärkeään rooliin siinä vaiheessa kun taivas kaataa vettä niskaan. Kerrostalon rännien tulee kestää suurelta kattoalalta tulevan veden määrä sekä kaupunki-ilmaston asettamat haasteet.

Rännien puhdistus ei useinkaan kerrostalossa ole tarpeen monta kertaa vuodessa, ja useimmissa kohteissa puhdistustiheydeksi riittää jopa kahden tai kolmen vuoden välein.

Kerrostalot sijaitsevat usein kaupunkialueella ja kerrostalojen rännit ovat sen verran korkealla, etteivät puiden lehdet useinkaan leijaile ränneihin asti.

Kerrostalojen katoille kuitenkin kertyy ympäristöstä johtuen vähitellen katupölystä ja ilmansaasteista koostuvaa tuhkamaista ainetta joka tarjoaa hyvän kasvualustan sammaleelle ja muille pienille kasveille. Tällaiset kasvavat liat ajan mittaan irtoavat katolta ja kertyvät ränneihin.

Kerrostalon rännien likaajana on usein myös talon oma katto. Varsinkin huopa- ja tiilikattoisten kerrostalojen rännien pohjalla on usein katemateriaalista irronnutta hienoa hiekkaa, joskus myös tiilenpalasia ja muita partikkeleita jotka estävät veden virtaamisen kouruissa esteettömästi. Peltikatolta taas irtoaa, hieman katon iästä riippuen, enemmän tai vähemmän maalihilettä. Varsinkin monta kertaa uudelleen maalatuista katoista saattaa joskus irrota suuriakin palasia rännejä tukkimaan.

Kerrostalon rännien puhdistuksessa huomioitava seikka on myös räystäskourujen pohjalla usein olevat sulatuskaapelit. Sen lisäksi että puhdistuksen aikana niiden vaurioittamista on vältettävä, estävät ne yhdessä vähäisenkin lian kanssa veden virtausta tehokkaasti. Lämmityskaapelit on usein asennettu paitsi syöksytorviin, myös pitkälle matkalle kourujen pohjalle, ja ne luonnollisesti mutkittelevat ja risteävät joskus keskenään. Tällaiset mutkat ja risteyskohdat ovat oivallisia patopaikkoja yhdessä katolta irronneen lian kanssa.

Kerrostalojen rännien puhdistus on usein parasta tehdä huuhtelemalla, juurikin lian luonteesta johtuen. Lika on senverran hienojakoista että sen kaapiminen räystäskourun pohjalta on haasteellista, ja toisaalta huuhtelemalla on paljon helpompi puhdistaa lämmityskaapeleiden vierustat niitä vahingoittamatta.

Kerrostalon rännien puhdistuksen yhteydessä on hyvä hetki myös tarkastaa mahdollisesti näkyvät kourujen ja liitosten vauriot, jotta taolyhtiö osaa varautua rännien korjaukseen hyvissä ajoin.