Kategoriat
Pesu Puhdistus

Rännit puhtaaksi ulkopuolelta

Monesti halutaan saada rännit puhtaaksi ulkopuolelta, vaikkeivät rännit sinänsä vettä ulkopinnallaan kuljetakkaan. Rännit kuitenkin likaantuvat ulkopuolelta, koska mahdollisen tukkeen vuoksi vesi virtaa rännin reunojen yli, rännit kastuvat sateella ulkopuolelta, ja rännien kostea pinta tarraa itseensä ympäristöstä likaa ja mahdollisten levien ja sammalten alkuja.

Kun on saatu rännit puhtaaksi ulkopuolelta, kohoaa rakennuksen ulkonäkö entiseen verrattuna selvästi. Rännien puhdistus ulkopuolelta, jota usein kutsutaan rännien pesuksi, on mahdollista useimmiten tehdä rännien puhdistuksen yhteydessä silloin, kun puhdistus tehdään alakautta. Katon kautta rännejä puhdistettaessa ei rännin ulkopinnan pesu ole yhtä helppoa, rännin ulkopuoli kun sijaitsee hankalasti toisella puolella katolta katsottuna.

Kun saadaan rännit puhtaaksi ulkopuolelta, piristyy rakennuksen ulkonäkö kummasti.
Rännien puhdistus ulkopuolelta tekee räystäästä raikkaan ja puhtaan näköisen taas vuosiksi eteenpäin. Kuvassa ränni ennen puhdistusta.

Miksi rännit likaantuvat ulkopuolelta?

Rännit likaantuvat ulkopuolelta useimmiten tummiksi viiruiksi katolta valuvan ja rännien reunalle satavan veden kostuttaessa rännien ulkopuolta, jolloin kasvillisuudella ja lialla on mahdollisuus tarttua rännin ulkopintaan kiinni. Rännien pinnoite estää tehokkaasti lian tarttumista, mutta kourujen kerätessä ikää, pinnoite himmenee ja himmeään pinnoitteeseen lian tarttuminen onkin jo helpompaa.

Rännien ulkopuolella oleva lika on yleensä hyvin tiukasti kiinni, ja sen poistaminen rännin pinnoitetta vahingoittamatta onkin usein vaikeaa, välillä lähes mahdotonta.

Miten rännien ulkopuolen puhdistus tehdään?

Rännien ulkopuolinen pesu tehdään yleensä harjalla, sopivalla liuotinaineella ja vedellä, käsityönä, metri kerrallaan. Aluksi liuotinta levitetään rännin ulkopinnalle suihkupullolla tai ruiskulla, liuottimen annetaan hetki vaikuttaa, jonka jälkeen suoritetaan vesikourun huolellinen harjaus ja huuhtelu.

Pesussa käytettävät aineet eivät useinkaan saa kuivua rännin pintaan kiinni, joten paras aika tällaiseen rännien pesuun on poutainen ja hieman pilvinen päivä. Sade huuhtelee pesuaineen liian nopeasti pois ja kirkas auringonpaiste taas kuivattaa aineen kourun ulkopinnalle, pilaten vaikutuksen.

Millä aineilla rännien pesu ulkopuolelta on mahdollista?

Rännien ulkopuolinen pesu tehdään samoilla tai samantapaisilla aineilla kun käsiteltyjen peltipintojen pesut yleensäkin. Pesussa voidaan käyttää myös sammaleenpoistoaineita ja soveltuvia veneiden pohjiin tarkoitettuja puhdistusaineita.

Rännien pesuainetta valittaessa on huomioitava aineen vaikututs ympäristöön ja kasveihin. Rakennusten seinustoilla, sokkeleiden lähellä, on usein kasvillisuutta jonka vahingoittaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Tällaiset kasvit tulee joko suojata, tai käyttää sellaisia aineita jotka eivät tuhoa suuria kasveja, mutta poistavat tehokkaasti levää ja muuta mikrokasvustoa.

Onko rännien ulkopinan puhdistus vaikeaa?

Rännien pesu ei sinänsä ole vaikeaa, ja se onnistuu useimmiten myös itse tehtynä. Kourujen ulkopinnan puhdistuksessa on kuitenkin huomioitava, että työ tapahtuu korkealla, siinä käytettävät aineet ovat usein haitallisia iholle, hengitettynä ja silmissä, ja että rännien pesu on aikaa ja voimia vaativaa työtä. Hyvän yleiskunnon, huolellisen valmistelun ja kohtalaisen kärsivällisyyden omaava omakotiasukas ja rakennuksen omistaja kuitenkin suoriutuu työstä useimmiten itse.

Ammattilainen kannattaa palkata puhdistamaan sadevesikouruja sekä ulkopuolelta että sisältä silloin, kun oma aika on järkevämpää käyttää muuhun, kun oma kunto tai terve korkeanpaikan pelko estää työn tekemisen itse, tai kun räystäskourut ovat niin vaikeassa paikassa tai vaikeasti ulkopuolelta likaantuneet, etteivät kotikonstit riitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *