Kategoriat
Uncategorized

Rännien puhdistus itse

Rännien puhdistus tehdään monesti itse, ja sen mielletään kuuluvan talon sellaisiin huoltotöihin joihin ei ole tarpeen palkata ammattilaista. Rännien puhdistus itse tehtynä onkin hyvä keino pysyä tarkkaan perillä oman rakennuksen sadevesijärjestelmän kunnosta ja mahdollisesti tulevista korjaustsrpeista.

Tällä sivulla vastataan kysymyksiin jotka tulevat mieleen, kun tehdään rännien puhdistus itse. Pohditaan mitä pitää huomioida ennen kuin rännejä alkaa itse puhdistamaan ja perehdytään hieman työkaluihin joita itse kukin rännien puhdistuksessa tarvitsee.

Rännien puhdistukseen ryhdytään usein silloin, kun huomataan sateella veden tulvivan kourun yli eikä syöksytorven aukosta kuten normaalisti. Tällaisessa hetkessä rännin puhdistus on jo auttamatta myöhässä, mutta parempi rännit on puhdistaa silloin, kun jättää kokonaan puhdistamatta.

Rännien puhdistus itse onnistuu näin;

  1. Pohdi, miten ränneille parhaiten pääsee. Katon kautta, telineellä vai tikkaiden avulla.
  2. Varmista oma turvallisuutesi turvaköydellä tai kunnollisilla kaiteilla telineissä.
  3. Etene kourua pitkin, esimerkiksi syöksytorven liitoksesta kourun yläpäätä kohden, poistaen irtonainen roska ja huhdellen samalla letkulla kourun pohjaa syöksytorvea kohden.
  4. Kun olet päässyt kourun päähän, tarkista että vesi virtaa normaalisti eikä ränneissä ole notkokohtia joihin vesi jää makaamaan.
  5. Jatka kunnes kourut ovat puhtaat.

Tässä oli pähkinänkuoressa vaiheet jotka rännien puhdistus itse edellyttää. Todellisuudessa puhdistus sisältää monta sellaista yksityiskohtaa, jotka jokaisen on ratkaistava työn edetessä.

Millaisen rakennuksen rännit voi puhdistaa itse?

Kun ajatellaan, että sekä rännien puhdistuksen ammattilaiset, että tavalliset omakotiasukkaat ovat kummatkin ihmisiä, voidaan tulla siihen lopputulokseen, ettei rakennuksella ole väliä pohdittaessa voiko rännit puhdistaa itse. On kuitenkin henkilöstä kiinni, haluaako rännejä ruveta puhdistamaan vai antaako työn mielummin ulkopuoliselle.

Monesti rännien puhdistus tehdään itse sellaisiin rakennuksiin joiden kourulle yltää maasta käsin suoraan tai lyhyillä tikkailla. Harvalla omakotiasukkaalla on käytössään rakennustelineitä tai henkilönostinta, joiden avulla rännien puhdistus onnistuu kovin korkeaan rakennukseen.

Turvavaljailla kuitenkin onnistuu useimpien sellaistenkin rakennusten rännien puhdistus, joihin ei maasta tai pieniltä tikkailta yllä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaksikerroksiset omakotitalot ja tietyt teollisuushalit.

Myös joissain rivitaloyhtiöissä puhdistetaan itse vesikouruja huoltoyhtiön käyttämisen sijaan. Tämä onkin oiva keino säästää muutama satanen joka vuosi, mikäli asukkaat ovat kykeneviä rännit puhdistamaan ja talon katto on sellainen että näin voi turvallisesti tehdä.

Onko rännien puhdistus itse turvallista?

Rännien puhdistuksen turvallisuuteen vaikuttavat viimekädessä eniten puhdistajan omat päätökset ja valinnat. On olemassa hurjapäisiä ammattilaisia ja fikuja ja harkitsevia omakotiasukkaita. Usein hieman viisaasti pelokas omakotiasukas tekee räystäskourujen puhdistuksen turvallisemmin kuin tuhansia kattoja nähnyt rämäpäinen ammattilainen joka tottumuksensa vuoksi saattaa jättää yksinkertaisiakin turvallisuusasioita huomioimatta.

Säästääkö rännien puhdistamisella rahaa?

Kun oman talonsa rännit puhdistaa itse, säästyy rahaa verratuna työntekijän tilaamiseen. On kuitenkin huomioitava että rahan säästön vastineena rännien puhdistamiseen laittaa omaa aikaa. Se, kannattaako omaa aikaa laittaa rännien putsaamiseen vai sen sijaan johonkin muuhun, on jokaisen itse harkittava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *