Kategoriat
Julkisivu Pesu Puhdistus

Rännien puhdistus ulkopuolelta

Rännien puhdistus ulkopuolelta on usein tarpeen, vaikkei ränni sinänsä vettä ulkopinnallaan kuljetakkaan. Rännit kuitenkin likaantuvat ulkopuolelta, koska mahdollisen tukkeen vuoksi vesi virtaa rännin reunojen yli, rännit kastuvat sateella ulkopinnaltaan, ja rännien kostea pinta tarraa itseensä ympäristöstä likaa ja mahdollisten levien ja sammalten alkuja.

Rännien puhdistus ulkopuolelta on rakennuksen ulkonäköön vaikuttava työ. Rännien puhdistus ulkopuolelta, jota usein kutsutaan rännien pesuksi, on mahdollista useimmiten tehdä rännien puhdistuksen yhteydessä silloin kun puhdistus tehdään alakautta. Katon kautta rännejä puhdistettaessa ei rännin pinnan pesu ole yhtä helppoa, rännin ulkopuoli kun sijaitsee hankalasti toisella puolella katolta katsottuna.

Rännien puhdistus ulkopuolelta piristää rakennuksen ulkonäköä
Rännien puhdistus ulkopuolelta tekee räystäästä raikkaan ja puhtaan näköisen taas vuosiksi eteenpäin. Kuvassa ränni ennen puhdistusta.

Miksi rännit likaantuvat ulkopinnalta

Rännien ulkopinta likaantuu useimmiten tummiksi viiruiksi katolta valuvan ja rännien reunalle satavan veden kostuttaessa rännien ulkopintaa, jolloin kasvillisuudella ja lialla on mahdollisuus tarttua rännin ulkopintaan kiinni. Rännien pinnoite estää tehokkaasti lian tarttumista, mutta kourujen kerätessä ikää, pinnoite himmenee ja himmeään pinnoitteeseen lian tarttuminen onkin jo helpompaa.

Rännien ulkopuolella oleva lika on yleensä hyvin tiukasti kiinni, ja sen poistaminen rännin pinnoitetta vahingoittamatta onkin usein vaikeaa, välillä lähes mahdotonta.

Miten rännien ulkopinnan puhdistus tehdään?

Rännien ulkopuolinen pesu tehdään yleensä harjalla, sopivalla liuotinaineella ja vedellä, käsityönä, metri kerrallaan. Aluksi liuotinta levitetään rännin ulkopinnalle suihkupullolla tai ruiskulla, liuottimen annetaan hetki vaikuttaa, jonka jälkeen suoritetaan vesikourun huolellinen harjaus ja huuhtelu.

Watch this video on YouTube.

Pesussa käytettävät aineet eivät useinkaan saa kuivua rännin pintaan kiinni, joten paras aika tällaiseen rännien pesuun on poutainen ja hieman pilvinen päivä. Sade huuhtelee pesuaineen liian nopeasti pois ja kirkas auringonpaiste taas kuivattaa aineen kourun ulkopinnalle, pilaten vaikutuksen.

Millä aineilla rännien pesu ulkopuolelta on mahdollista?

Rännien ulkopuolinen pesu tehdään samoilla tai samantapaisilla aineilla kun käsiteltyjen peltipintojen pesut yleensäkin. Pesussa voidaan käyttää myös sammaleenpoistoaineita ja soveltuvia veneiden pohjiin tarkoitettuja puhdistusaineita.

Rännien pesuainetta valittaessa on huomioitava aineen vaikututs ympäristöön ja kasveihin. Rakennusten seinustoilla, sokkeleiden lähellä, on usein kasvillisuutta jonka vahingoittaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Tällaiset kasvit tulee joko suojata, tai käyttää sellaisia aineita jotka eivät tuhoa suuria kasveja, mutta poistavat tehokkaasti levää ja muuta mikrokasvustoa.

Onko rännien ulkopinan puhdistus vaikeaa?

Rännien pesu ei sinänsä ole vaikeaa, ja se onnistuu useimmiten myös itse tehtynä. Kourujen ulkopinnan puhdistuksessa on kuitenkin huomioitava, että työ tapahtuu korkealla, siinä käytettävät aineet ovat usein haitallisia iholle, hengitettynä ja silmissä, ja että rännien pesu on aikaa ja voimia vaativaa työtä. Hyvän yleiskunnon, huolellisen valmistelun ja kohtalaisen kärsivällisyyden omaava omakotiasukas ja rakennuksen omistaja kuitenkin suoriutuu työstä useimmiten itse.

Ammattilainen kannattaa palkata puhdistamaan sadevesikouruja sekä ulkopuolelta että sisältä silloin, kun oma aika on järkevämpää käyttää muuhun, kun oma kunto tai terve korkeanpaikan pelko estää työn tekemisen itse, tai kun räystäskourut ovat niin vaikeassa paikassa tai vaikeasti ulkopuolelta likaantuneet, etteivät kotikonstit riitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *