Kategoriat
Asennus Kaato Toimivuus

Rännin kaato ratkaisee veden virtauksen. Tarkista suositukset tästä!

Rännin kaato tarkoittaa sitä, kuinka kaltevaksi ränni on räystäslautaan asennettu, eli kuinka monta millimetriä ränni laskee yhtä pituusmetriä kohden. Rännin kaadolla on suora vaikutus siihen, kuinka hyvin vesi ja rännissä mahdollisesti olevat roskat kulkevat syöksytorvea kohti. Yleisesti suositeltu kaato rännille on 2-4 mm / metri.

Watch this video on YouTube.

Väärään suuntaan oleva rännin kaato ohjaa vettä poispäin syöksytorvesta, ja on siitä syystä toimivuuden kannalta huono asia. Myös liian pieni kaato jättää vettä rännin pohjalle, ja vähitellen paino rasittaa kiinnityksiä niin, että ränni alkaa roikkumaan. Liian pienellä kaadolla asennettu ränni on myös herkempi pienille notkelmille, kuin sellainen ränni jossa on kaatoa reilusti.

Eri valmistajat suosittelevat hieman erilaista kaatoa, mutta kuten alla olevasta taulukosta huomaa, kaadon tulee olla minimissään 2 mm / metri. Suuremmasta kaadosta ei useinkaan ole haittaa, mutta räystäslaudan korkeus käytännössä määrää sen, että rännin kaatoa ei saa kovin suureksi ainakaan pitkällä matkalla.

ValmistajaSuositeltu kaatoLähde
Ruukki2-3mm / metriAsennusohje
Lindab2,5mm / metriAsennusohje
Sadex (Piristeel)2-3 mm / metriVerkkosivu
Orima2-4mm / metriAsennusohje
Eri valmistajien suositelemia rännien kaltevuuksia eli kaatoja

Rännin kaadon lisäksi rännin asennuksessa on huomioitava myös se, että rännin etureuna tulee muutaman millin räystäslautaa vasten olevaa takareunaa alemmas. Tämä on tärkeää, koska mikäli ränni menee tukkoon, valuu vesi tällöin pois rännin etureunasta, eikä räystäslautaa vasten.

Rännien ei toki ole hyvä koskaan mennä tukkoon, mutta näin kuitenkin välillä väistämättä käy, jonka vuoksi tällaisella asennustekniikalla säästetään räystäsrakennetta veden kuluttavalta vaikutukselta.

Jos vesi jää ränniin niin vika löytyy usein rännin kaadosta!

Jos vesi jää ränniin, eikä kyse ole siitä, että ränni olisi tukossa, on rännin kaadossa todennäköisesti vikaa. Kaato voi olla asennettaessa jäänyt liian pieneksi, tai talvella ränniä vasten valunut jäätynyt lumi on voinut muokata rännin kaatoa niin, että ränni on jostain kohtaa notkolla.

Liian pieni rännin kaato aiheuttaa sen, että vesi ei kulje.
Liian pieneksi tehty, tai lumen painollaan rikkoma rännin kaato aiheuttaa sen, että vesi ei enää virtaa syöksytorveen.

Veden jääminen ränniin ei ole koskaan suotavaa, koska samalla se tarkoittaa sitä, että veden virtaus on niin pieni, ettei se riitä kuljettamaan myöskään ränneissä olevia roskia syöksytorveen asti. Tällöin rännin pohjalle jää roskaa, ja vähitellen syntyy tukos.

Ränni tulvii yli

Rännin tulviminen voi myös joissain tapauksissa kertoa vääränlaisesta tai pahimmassa tapauksessa kokonaan väärään suuntaan olevasta kaadosta. Kun vesi ei kulje syöksytorvea kohti, vaan rännin umpinaiseen päähän, alkaa se jossain vaiheessa väistämättä tulvia yli. Useimmiten rännin tulvimisen syynä on kuitenkin syöksytorven tai syöskytorven liitoksen tukos.

Rännin kaadon korjaus

Rännin kaadon korjaus on useimmissa tapauksissa yksinkertainen mutta mahdollisesti hankalan paikan vuoksi aikaavievä toimenpide.

Joskus rännin kaadon korjaus onnistuu vain kiinnikkeitä taivuttamalla, mutta useimmiten kaato tulee korjata huolellisemmin, seuraavan kaavan mukaan:

  1. Ränni irroitetaan paikaltaan.
  2. Rännin kiinnikkeet irroitetaan
  3. Rännin kaato merkitään otsalautaan esimerkiksi linjalankaa käyttäen.
  4. Rännin kiinnikkeet asennetaan otsalautaan niin että mikään ruuvi ei tule vanhaan reikään.
  5. Ränni asennetaan paikalleen kiinnikkeisiin.
  6. Rännin kaato varmistetaan vielä vatupassilla tai vesikokeella.

Useimmiten aikaa vievin vaihe rännin kaadon korjauksessa ei ole itse työ, vaan tarvittavien telineiden tai nostimien asennus, jotta työ voidaan tehdä turvallisesti. Rännin kaadon korjausta ei voi tehdä esimerkiksi tikapuilta turvallisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *