Rännien puhdistus Kuhmoinen – Katso hinta ja tekijä tästä!

Vesikourujen puhdistus on yksi rakennuksen katon toimivuuteen vaikuttavista töistä, ja se on rakennuksen sijaintipaikasta riippuen tehtävä puolen vuoden välein, tai harvemmin.

Tässä kirjotuksessa käydään tarkasti läpi rännien puhdistus, sen tarkoitus ja se, miten rännien puhdistus Kuhmoisilla onnistuu ja mitkä kuhmoislaiset yritykset rännejä puhdistavat.

Sisällysluettelo

 1. Mitä rännien puhdistuksella tarkoitetaan
 2. Kuinka usein rännit tulee puhdistaa? (Video)
 3. Mikä on paras aika rännien puhdistukselle?
 4. Mistä tietää, että rännit tulee puhdistaa?
 5. Miten rännien puhdistus käytännössä tehdään?
 6. Paljonko rännien puhdistus Kuhmoisilla maksaa?
 7. Puhdistaisinko rännit kuitenkin itse?
 8. Miten rännien puhdistus Kuhmoisiin tilataan?
 9. Kuka Kuhmoisilla puhdistaa rännejä?

Rännien puhdistus – mitä se on?

Rännien puhdistus tarkoittaa työtä, jossa räystäskourut, syöksyt ja muut veden virtaamisen kannalta kriittiset reitit katolla käydään läpi, puhdistetaan irtoroskista ja tukoksista ja tarpeen mukaan pestään tai huuhdellaan. Rännien puhdistukseen kuuluu niin sadevesikourujen, katon jiirien kuin syöksyjenkin puhdistus liasta. Rännien puhdistuksen tarkoituksena on varmistaa, että valuva vesi pääsee esteettä aina katon reunalta alas asti niin kuin sen on tarkoitettu kulkevan.

Rännien puhdistuksen tarkoituksena on poistaa räystäskouruista kaikki veden virtaamista estävät tekijät sekä varmistaa muutenkin veden estoton kulku aina katon reunalta alas asti.

Rännien puhdistustiheyteen vaikuttaa kiinteistön ympäristö ja katon materiaali.

Rännit tulee puhdistaa viimeistään silloin kun veden virtaaminen rännissä estyy, eikä vesi enää kulje suunnitellusti katolta maaperään tai sadevesikaivoihin. Rännien puhdistustiheyteen vaikuttaa esimerkiksi ympäröivä kasvillisuus, katemateriaali ja räystäskourun muoto.

Watch this video on YouTube.
Videolla kerron, kuinka usein rännit tulee puhdistaa, ja mikä puhdistustiheyteen vaikuttaa.

Kuhmoisilla on sekä sellaisia paikkoja, joissa rännejä ei tarvitse puhdistaa juuri koskaan, että sellaisia kohteita joiden rännit tulee puhdistaa useammin kuin puolen vuoden välein. Käydään tässä hieman läpi rännien puhdistustiheyteen vaikuttavia seikkoja.

 1. Kohteen sijainti ja ympäröivä kasvillisuus on suurin vaikuttava tekijä. Avoimella alueella ilman vieressä olevia puita sijaitsevan rakennuksen ränneihin ei juuri kerry ulkoista roskaa. Tällöin puhdistettavaksi tulee lähinnä ilmansaasteen ja katemateriaalin aiheuttama likaantuminen. Puiden ympäröimän rakennuksen rännit taas todennäköisesti tulee puhdistaa jopa kaksikin kertaa vuodessa.
 2. Katemateriaali vaikuttaa siihen, paljonko katteesta irtoaa rännien pohjalle puhdistettavaa materiaalia. Tiilikatto ja huopakatto ovat katteista yleensä likaavimpia, sillä kattotiilistä ja huovasta irtoava hiekka valuu kattoa pitkin ränniin ja kerääntyy pohjalle. Peltikatto taas kunnossa olevana päästää hyvin vähän roskaa irti, joskin katon vanhetessa irtoava maali tai pinnoite saattaa olla rännejä tukkiva tekijä. Mineriittikatteet ja muut vastaavat levyt sijoittuvat johonkin peltikaton ja tiilikatteen välimaastoon. Tiilikaton pesusta Kuhmoisilla on oma artikkelinsa tässä.
 3. Ilmansaasteet vaikuttavat rännien likaantumiseen lähinnä kaupunkiympäristössä. Maaseudulla on harvoin sellaista määrää pölyä ilmassa että sitä kertyisi merkittävää määrää rännien pohjalle.
 4. Rännin kallistus on todella ratkaiseva tekijä puhdistustiheyden suhteen. Jos rännin kallistus on liian suuri, saatta vesi karata kiinteiden roskien alta ennen kuin roskat kulkeutuvat veden mukana syöksytorveen. Jos taas kallistus on liian pieni, väärään suuntaan, tai jos ränni on notkolla, kertyy roska rännin pohjalle ja vesi virtaa roskien päältä pois. Tai jää seisomaan paikalleen. Rännissä olevalla notkolla on myös aikaa myöden tapana pahentua, koska seisovan veden ja roskien paino vetää ränniä jatkuvasti notkokohdasta alaspäin. Rännit saattavat olla notkolla myös pian talven jälkeen. Joskus katolta valuva lumi painaa ränniä ikävästi alaspäin eikä syksyllä hyvä ränni enää kesällä olekaan toimiva.
 5. Räystäskourun ja syöksytorven liitos on paikka, jonka tekeminen huolella asennusvaiheessa ratkaisee pitkälti sen, kuinka vähän rännejä tulevaisuudessa pitää puhdistaa. Jos liitos kiinnitetään pitkillä ruuveilla, jää liitoskohtaan helposti lehtiä tai oksia kiinni, ja ne taas ovat omiaan keräämään lisää töhnää päälleen. Pian ränni on kokonaan tukossa. Jos taas kourun ja syöksytorven liitos on tehty liian pieneksi, eivät suuremmat lehdet mahdu kulkemaan syöksytorveen ja tästä syystä ränni täyttyy ja vaatii puhdistuksen.
 6. Sulatuskaapelit ja muut ränneissä ja syöksytorvissa olevat kiinteät esteet aiheuttavat rännien puhdistustarvetta. Tällaisiin jää helposti roskia kiinni, ja ajan mittaan roskien kertyessä syntyy tukos. Varsinkin erillisissä rännisuppiloissa on usein tällaisia tukoksia. Tai linnunpesiä.
Rännien puhdistus Molnaa
Sählypallot tukkivat rännejä myös Kuhmoisilla.

Mikä on paras aika rännien puhdistukselle, ja miksi se on juuri syksy?

Paras ja tärkein aika tehdä rännien puhdistus Kuhmoisilla on syksy. Sellainen ajankohta että puut ovat jo tiputtaneet lehtensä, mutta pakkanen ei ole vielä saanut rännejä jäätymään. Tämän ajankohdan löytäminen on joskus hieman haasteellista, koska joinain vuosina pakkanen tulee aikaisin. Tällöin rännejä voi joutua puhdistamaan jopa hieman jäisenä. Joinain vuosina taas rännit jäätyvät mutta ehtivät kuitenkin sulaa päivällä senverran että puhdistus onnistuu.

Toki joskus jäätyneenkin rännin puhdistus on tehtävä, ja useimmiten jää lähtee rännistä irti hellästi naputtelemalla. Tämä tosin lisää työtä ja sitä kautta kasvattaa rännien puhdistuksen hintaa.

Milloin rännien puhdistus Kuhmoisilla sijaitsevalla kiinteistöllä on ajankohtainen?

Rännit pitää puhdistaa viimeistään silloin kun vesi ei enää kulje asiallisesti syöksytorvea pitkin alas, vaan valuu ihan väärästä paikasta ja ränni tulvii jo yli. Tällaisen tapahtuman välttämiseksi on kuitenkin tarkoituksenmukaista tuntea rakennuksen ympäristö ja esimerkiksi itse tarkistaa joistain helpoista paikoista, paljonko ränneissä roskaa on. Rännit on hyvä puhdistaa heti kun ensimmäisiä merkkejä tukoksista alkaa näkyä.

Miten kourujen puhdistus Kuhmoisilla tehdään?

Tapoja puhdistaa rännit Kuhmoisilla lienee yhtä monta kun kuhmoislaista rännienpuhdistajaakin. Kaikkia kuitenkin yhdistää muutama perusseikka jotka käydään tässä läpi.

 1. Rännien luo pitää päästä, joko fyysisesti tai apuvälineen kanssa. Rännit voidaan puhdistaa niin, että niiden luo mennään, tai niin, että esimerkiksi pitkällä imuvarrella imetään roskat ränneistä maasta käsin.
 2. Rännit pitää nähdä. Näin varmistetaan oikeanlainen ja riittävän puhdas lopputulos.
 3. Syöksytorvet pitää saada tarkistettua. Joskus tukos on rännin sijaan syöksytorven mutkassa, ja silloin ei auta että pelkästään ränni saadaan puhtaaksi. Myös syöksytorvi pitää puhdistaa samalla.

Kuten edellämainitut periaatteet kertovat, voidaan rännit puhdistaa joko maasta käsin pitkällä varrella imuroimalla tai sitten rännien luo fyysisesti menemällä.

Rännien puhdistus imuroimalla on yhä lisääntyvä tapa, mutta fyysiselle rännien luo menemiselle on kuitenkin tarve useissa kohteissa.

Rännit päästään puhdistamaan joko katon kautta, tai erilaisilla tikastelineillä, rakennustelineillä ja nostolavoilla. Kaikenlaisille menetelmille on paikkansa, ja se mikä sopii toiseen ei välttämättä sovi toiseen.

Paljonko rännien puhdistus Kuhmoisilla maksaa?

Omakotitalon rännien puhdistuksen hinta Kuhmoisilla on yleensä 300 – 500 euroa kohteesta ja työn suorittajasta riippuen. Aivan pienet kohteet voivat olla halvempia, ja suuremmat kohteet hieman kalliimpia, mutta keskimäärin 400 eurolla omakotitalon rännien puhdistus tulee tehtyä.

Entä jos puhdistaisin rännit itse?

Ylivoimaisesti suurin osa ränneistä niin Kuhmoisilla kuin muuallakin suomessa puhdistetaan edelleen itse asukkaan tai kiinteistön omistajan omana työnä.

Artikkeliin ”Rännien puhdistus itse” on koottu kattava määrä tietoa niille, jotka suunnittelevat tai ovat jo puhdistaneet ränninsä itse. Vilkaisemisen arvoinen kirjoitus.

Rännien, syöksytorvien ja räystäskourujen puhdistuksia Kuhmoisilla tekevät seuraavat yritykset

Näyttääkö tyhjältä? Saattaa olla, että tiedossani ei ole yhtään tai ainakaan kovin montaa kuhmoislaista rännien puhdistuksia tekevää yritystä. Vielä.

Jos sinulla on tietoa, tai jos itse teet rännien puhdistuksia, voit lisätä yrityksen listalle tästä. Lisääminen on maksutonta eikä velvoita mihinkään.

Listaa tähän kaikki ne kunnat, joiden alueella yritys toimii.

Miten rännien puhdistus Kuhmoisiin tilataan?

Yrittäjä, haluatko kuhmoislaisia asiakkaita? Vilkaise tämä!


Rännien puhdistus Utsjoki

Rännien puhdistus Vieremä

Rännien puhdistus Toivakka

Rännien puhdistus Mäntsälä

Rännien puhdistus Oulu