Tiilikaton pesu ja puhdistus Ylöjärvi

Tiilikaton pesu on tiilikatolle 5-20 vuoden välein tehtävä huoltotyö, jonka tarkoituksena on tiilikaton iän pidentäminen, sammaleen ja muun lian poistaminen tiilikatolta sekä katon ulkonäön uudistaminen. Tiilikaton pesun edetessä tiilikatolta poistetaan sekä näkyvä lika, että katon huokosiin päätyneet pienemmät likahiukkaset. Tiilikaton pesun jälkeen katto on taas valmis ottamaan vastaan sateen ja paisteen tuoman rasituksen ja suojaamaan ylöjärveläistä taloa seuraavat vuodet.

  1. Tiilikaton pesu
  2. Kuinka usein tiilikatto pitää pestä?
  3. Mikä on hyvä tiilikaton pesuaine ja miten ne vaikuttavat?
  4. Tiilikaton pesu painepesurilla – Huomioi nämä asiat!
  5. Tiilikaton pesu itse – Näillä vinkeillä onnistut!
  6. Tiilikaton pesu ja pinnoitus – Onko pinnoitus pesun jälkeen tarpeen?
  7. Tiilikaton pesu ja maalaus – Maali antaa tiilikatolle uuden sävyn ja kiillon.
  8. Mitä tiilikaton pesu Ylöjärvellä maksaa? – Tiilikaton pesun hinta.
  9. Mitä tiilikaton pinnoitus Ylöjärvellä maksaa? – Tiilikaton pinnoituksen hinta.
  10. Mitä tiilikaton maalaus Ylöjärvellä maksaa? – Tiilikaton maalauksen hinta.
  11. Katso tästä ylöjärveläiset tiilikaton pesuja tekevät yritykset

Tiilikaton pesu Ylöjärvi

Tiilikaton pesu on periaatteessa yksinkertainen mutta käytännössä monivaiheinen prosessi, jonka jokainen vaihe on onnistuneen lopputuloksen kannalta tärkeä.

Tarkastellaan ensin projekti kokonaisuutena, ja perehdytään sitten kuhunkin vaiheeseen kohta kerrallaan, niin saat hyvän käsityksen siitä, mitä tiilikaton pesu ja puhdistus pitää sisälllään.

Tiilikaton pesun vaiheet – Näin tiilikatto pestään

  1. Turvavaljaiden ja turvavarusteiden kiinnitys ja valmistelu
  2. Tiilikaton kunnon tarkistus pintapuolelta
  3. Aluskatteen kunnon tarkistus ullakolta käsin
  4. Läpivientien tiiveyden tarkistus erityisen huolellisesti
  5. Välineiden valmistelu ja käyttökuntoon asennus
  6. Tiilikaton pesu painepesurilla
  7. Rännien pesu ja huuhtelu
  8. Katon kuivumisen odottelu
  9. Ullakkotilan tarkistus kosteuden varalta
  10. Tiilikaton suoja-aineen levitys (optio)

1. Turvavaljaiden ja turvavälineiden kiinnitys ja valmistelu

Tärkeimpiä onnistuneen lopputuloksen mittareita tiilikaton pesussa ja puhdistuksessa on se, että työn tehneet henkilöt säästyvät suuremmilta vammoilta ja vaurioilta. Tästä syystä, ja muutenkin, on todella tärkeää huolehtia siitä, että kattotyötä tekevät pysyvät katolla ja tavarat eivät tipu alhaalla kulkevien päälle.

Tiilikaton pesu tehdään usein turvavaljaita käyttäen, jolloin turvavaljaille pitää löytää katolta riittävän tukeva kiinnityspiste. Joskus kiinnityspiste voi olla myös talon vieressä maassa, jolloin pitkä turvaköysi kulkee harjan yli ja turvaa näin katon pesijää.

Omakotitalojen tiilikatoilla harvoin on valmiiksi kunnollisia ja tarkoitukseen suunniteltuja kiinnityspisteitä valjaille, josta johtuen lähes joka kerta joutuu jonkin verran käyttämään järkeä ja mielikuvitusta jotta sellainen saadaan aikaiseksi.

Tiilikaton pesu nostokorilla työskennellen on myös mahdollista, mikäli rakennuksen vieressä on tilaa ja sopivan kantava alusta. Nostokorityöskentely voi olla paikallaan myös silloin, kun tiilikaton tiilet arvioidaan niin heikkokuntoisiksi että ne eivät todennäköisesti tule kestämään kävelyä.

2. Tiilikaton kunnon tarkistus pintapuolelta

Ennen kuin tiilikaton varsinaista pesua aloitetaan, pitää katon kunnosta varmistua. Tiilikatolta etsitään rikkinäiset tiilet, liian suuret tiilen välit esimerkiksi jiirikohdissa sekä mahdollisesti halkeamassa olevat tai liian rapautuneet tiilet. Tällaiset on hyvä korvata uusilla ja oikean kokoisilla ennen pesua, koska painepesun rasittavuus tiilikatolle on sitä luokkaa, että heikkokuntoiset tiilet eivät sitä välttämättä kestä.

Toki on kattoja ja tilanteita, joissa tiilikatto on niin lian peitossa, että osa rikkinäisistä tiilistä havaitaan vasta pesun jälkeen. Tällöin ne tulee korvata uusilla siinä vaiheessa kun pesu on tehty.

3. Aluskatteen kunnon tarkistus ullakolta käsin

Tiilikaton pesun yhteydessä vettä päätyy lähes poikkeuksetta kattotiilien alle. Huolellisellakaan vesisuihkun suuntauksella ei voida täydellisesti estää veden roiskumista aluskatteeseen. Tästä syystä aluskatteen tiiveyden tarkastus on eräs tiilikaton pesuun liittyvä tärkeä työvaihe.

Aluskatteen kuntoa päästään tarkastelemaan ja arvioimaan useimmiten ullakkotiloista käsin. Aluskatteen kuntoa arvioitaessa kannattaa kiinnittää huomio sellaisiin kohtiin, jotka näyttävät vuotaneen aiemmin. Paitsi että ne on hyvä tässä yhteydessä korjata, ovat ne myös todennäköisiä vuotokohtia silloin kun tiilikattoa hetken päästä pestään.

Ennen tiilikaton pesua suoritettava aluskatteen korjaus ja kuntotarkastus on periaatteessa kohtalaisen helppo toimenpide, koska tiilet pystyy ongelmakohdissa nostamaan pois paikaltaan yksi kerrallaan, jolloin aluskatetta päästään korjaamaan kahdesta suunnasta.

4. Läpivientien tiiveyden tarkistus erityisen huolellisesti

Rakennuksesta ja rakentajasta riippuen läpiviennit tiilikatolla on voitu tehdä joko todella hyvin ja huolella, tai hieman sinnepäin. Tiilikaton pesun yhteydessä on aiheellista tarkistaa kaikkien mahdollisten läpivientien kunto, koska ne ovat mahdollisia vuotokohtia. Läpivientejä tiilikatolla voivat olla savupiipun ja huippuimureiden lisäksi esimerkiksi viemärin tuuletusputket, antennimastot ja muut vastaavat rakennelmat.

5. Välineiden valmistelu ja käyttökuntoon asennus

Vaadittavien tarkistusten ja korjausten jälkeen on aika laittaa pesuvehkeet kuntoon. Matalapaineruisku täytetään soveltuvalla pesuaineella, painepesurin toiminta ja vedensaanti testataan ja mahdollisesti käytettävän nostokorin toimintaan tutustutaan niin, että sen käyttäminen sujuu luonnollisesti ja turvallisesti.

Työntekijöiden on myös hyvä mahdollisuuksien mukaan pukeutua sadeasuihin ja kosteutta kestäviin jalkineisiin (joskus jopa kumisaappaisiin), sillä tiilikattoa painepesurilla pestäessä on pesijän kastuminen lähes väistämätöntä.

6. Tiilikaton pesu painepesurilla

Kun tiilikattoa pestään painepesurilla, erillisiä pesuaineita ei tarvita. Painepesurille sen sijaan on pari tärkeää vaatimusta.

Ensinnäkin painepesurin tulee olla tarpeeksi kovaan paineeseen pystyvä, ja toisekseen painepesurin vesimäärän on oltava riittävän suuri. Usein voi olla niin, että valovirtakäyttöinen ”autotallipesuri” ei tähän hommaan riitä, vaan sen sijaan on hankittava (jos tiilikatto pestään itse) esimerkiksi vuokraamosta joko voimavirtakäyttöinen tai polttomoottorikäyttöinen suurempi painepesuri.

Tiilikaton pesu suoritetaan aina harjalta katon reunaa kohti, samaan tapaan kun voidaan ajatella veden laskeutuvan kattoa pitkin luonnollisesti alas.

Oikea pesusuunta on tärkeä, koska jos tiilikattoa suihkutetaan alhaalta ylöspäin, päätyy suuri määrä vettä väistämättä aluskatteen päälle, ja sitä kautta mahdollisesti (vaikka aluskate onkin aiemmin tarkistettu) talon rakenteisiin tai eristeisiin.

Tiilien etureunat tulee pestä suihkuttamalla vesi ylhäältä etureunaa kohti. Vaikka tuntuisi muuten luontevalta suihkuttaa alhaalta etureunaa kohti, tulee yllä mainittu veden virtaaminen aluskatteelle tässäkin esteeksi.

Voiko tiilikaton pestä painepesurilla?

Tiilikaton voi pestä painepesurilla. Joidenkin mielipiteiden mukaan tiilikattoa ei tulisi painepestä, mutta painepesu suoritetaan niin harvoin, ettei sillä käytännössä ole tiiltä kuluttavaa vaikutusta.

Painepesussa tiilen pinnasta irtoaa sään ja kasvuston irroittamaa kiviainesta ja maalia, sekä toki myös pieni määrä ”tervettä” tiiltä. Painepesu ei kuitenkaan helposti pysty tuhoamaan kunnossa olevaa tiilikatteen runkoainetta, joten suurin osa irtoavasta tiilestä on ollut jo valmiiksi irtonaisena tiilikaton pinnalla.

7. Rännien pesu ja huuhtelu

Kun tiilikaton pesu on suoritettu, on ränneissä luonnollisesti suuren suuri määrä sammalta ja muuta katolta tullutta jätöstä. Tässä vaiheessa työtä tulee nämä huuhdella tai pestä pois, ja varmistaa myös syöksytorvien tukkeettomuus.

8. Katon kuivumisen odottelu

Aurinkoisella kelillä pesty tiilikatto kuivuu nopeasti, usein jo tunnissa tai parissa. Pilvisellä tai kostealla kelillä kuivumiseen voi mennä pidempi aika, mutta mikäli kattoa ei ole tarkoitus pesun jälkeen käsitellä sen enempää, on kuivumiseen kuluva aika käytännössä merkityksetön.

9. Ullakkotilan tarkistus kosteuden varalta

Katon kuivumista odotellessa voi (ja kannattaakin) käydä kurkkimassa ullakkotilassa / välikatolla sen verran, että huomaa sinne mahdollisesti tulleet vedet ja muut vauriot.

10. Tiilikaton suoja-aineen levitys (optio)

Tässä vaiheessa usein levitetään tiilikatolle suoja-aine, joka kemiallisesti estää sammaleen ja jäkälän sekä muun kasvavan materiaalin tarttumista tiilen pintaan. Näitä aineita on erilaisia, mutta vaikutusmekanismi on kaikissa samankaltainen ja kemiallinen. Näiden aineiden luvataan pitävän katto sammaleesta ja muusta kasvustosta vapaana seuraavat 3-5 vuotta. Toki käsittelyn uusiminen säännöllisesti pidentää tuota aikaa.

Katon suoja-aineet levitetään matalapaineruiskulla, ja ne saavat jäädä katolle vaikuttamaan ilman huuhtelua pitkäksi aikaa. Olisikin hyvä jos heti tällaisten aineiden levityksen jälkeen ei sataisi, jolloin aine ehtii kunnolla imeytymään kattoon ja näin saadaan pisin mahdollinen vaikutus aikaan.

Suoja-aineen levitys tiilikaton pesun yhteydessä ei ole välttämätöntä, mutta usein suositeltavaa. Pesu jättää kattotiilen pinnan avoimeksi, jolloin sammal ja muu kasvusto pystyy tarttumaan tiileen helposti. Tästä syystä suoja-aineen levitys on suositeltavaa.

Kuinka usein tiilikatto pitää pestä?

Tiilikaton pesutarpeen määrittelee parhaiten katon likaisuus. Yleisesti puuttomilla alueilla oleva tiilikatto voi pärjätä ilman pesua kymmeniä vuosia, kun taas puiden ympäröimän katon pesuväli voi olla niinkin pieni kuin 2-5 vuotta. Joka kerta kattoa ei välttämättä ole tarpeen pestä painepesurilla, vaan myöskin suurimpien sammalien harjaus katolta saattaa olla riittävä huoltotoimenpide. Varsinkin jos se viimeistellään sammaleentuhoaineella.

Tiilikatto tulee siis pestä siinä vaiheessa, kun katolla on näkyvää sammalta.

Tiilikaton pesuaine

Tiiikatoille on olemassa monia erilaisissa purkeissa olevia pesuaineista, joista lähes jokainen on saman tyylistä ainetta. Näiden tarkoituksena on poistaa myrkyttämällä sammal ja muut kasvit, sekä jossain märin irroittaa nämä tiilen pinnalta. Osa aineista käytetään suoraan purkista, osa laimennetaan vedellä. Alla olevaan taulukkoon on laskettu kunkin aineen käyttöliuoksen litrahinta sen mukaan, millaisen laimennuksen valmistaja tuotteelle kertoo.

Kaikkia tuotteita ei välttämättä ole saatavana Ylöjärvellä sijaitsevista liikkeistä, mutta onneksi monet nettikaupat toimittavat myös vaikkapa suoraan kotiovelle.

ValmistajaAineen nimiHinta / litraa (käyttöliuoksen hinta)
TikkurilaKilpi37,90 / 5L (2,52 – 1,51 € / l)
BioCombPuhdas katto (extra strong)34,90 / 4L (1,74 € / l)
EskaroRK Sammaleenpoistoaine34,90 / 5 L (1,40 € / l )
BiltemaKatonpesuaine18,90 / 2,5 L (1,26 € / l)
KerabitBio plus sammaleenpoistoaine38,00 / 5 L (7,60 € / l)
KatepalK-1024,90 / 5 L (4,98 € / l)
SikaSikagard-715W44,90 / 5 L (8,98 € / l)
MotonetMotox kattopesu19,90 / 5 L (1,32 € / l)
Erilaisia katonpesuaineita ja niiden astiahintoja sekä käyttöliuoksen litrahintoja valmistajan ohjeen mukaisella laimennussuhteella laskettuna. Hinnat verkkokaupoista 21.2.2020

Tiilikaton pesu itse

Tiilikaton peseminen itse on täysin mahdollista, kunhan pidetään huolta siitä, että pesijä pysyy katolla, pesuri on kunnossa ja kunnollinen (tai varataan todella paljon aikaa työhön) ja perehdytään esimerkiksi tällä sivulla oleviin ohjeisiin katon pesuun liittyen.

Tiilikaton pesu ja pinnoitus

Tiilikaton pesu ja maalaus

Tiilikaton pesun hinta Ylöjärvellä

Tiilikaton pesun ja pinnoituksen hinta Ylöjärvellä

Tiilikaton pesun ja maalauksen hinta Ylöjärvellä

Tiilikaton pesuja, maalauksia ja pinnoituksia Ylöjärvellä tekevät seuraavat yritykset